Therapeutische gemeenschap

Op naar een sterker zelfstandig leven

Therapeutische gemeenschap

De therapeutische gemeenschap (TG) bied je de mogelijkheid om, na je fysieke ontwenning, de verschillende problemen, die vaak samengaan met een verslaving, verder aan te pakken in een langduriger programma. Naast het stoppen met het gebruik van drugs en alcohol maak je werk van je levensstijl zoals het terug opbouwen of herstellen van een clean netwerk, een overzicht krijgen van je sociale administratie, leren omgaan met je gedachten en gevoelens op een gezonde manier, het vinden van een woonst en job,…

Je moet dit gelukkig niet alleen doen, maar je krijgt de nodige hulp van je medebewoners en stafmedewerkers (o.a. leefgroepbegeleiders, therapeuten, maatschappelijk werkers,…), zodat je terug sterker en meer zelfstandig in het leven kan staan zonder de nood aan drugs of alcohol. Op het einde van de rit heb je meer inzicht in je verslaving en weet je o.a. hoe je herval kan voorkomen en wat je nodig hebt om zonder gebruik verder door het leven te gaan.

Je bent tussen 18 en 50 jaar en je leven wordt op dit moment nog teveel beheerst door drugs. Je motivatie is een belangrijke voorwaarde voor een opname. We werken ook met personen die gerechtelijke voorwaarden hebben (VOV, VI, elektronisch toezicht, ...).
In regel betaalt het ziekenfonds het grootste deel van de kosten rechtstreeks aan De Spiegel. Maandelijks wordt een afrekening gemaakt voor de kosten, die niet door het ziekenfonds worden vergoed, zoals: het remgeld van € 19,04/dag (of € 6,67/dag voor personen met een verhoogde tegemoetkoming); extra persoonlijke uitgaven, die buiten het aanbod van De Spiegel vallen.