Over De Spiegel

Achtergrond bij onze werking

De Spiegel werd opgericht in 1980 en was aanvankelijk enkel een drugsvrije therapeutische gemeenschap, met als belangrijkste therapiemiddel het samenleven in een groep van mensen die zich in een zelfde situatie bevinden. 

Door de vele vragen voor snellere en meer laagdrempelige opname en behandeling werd de organisatie in 1997 aangevuld met een Ontwenningsprogramma en een centrum voor Ambulante drugszorg, gesitueerd in Asse. Nadien werd er ook ambulante antenne opgericht in Halle en sinds begin 2022 ook te Dilbeek.

De verschillende behandelingen worden mede bekostigd door het ziekenfonds van onze patiënten (op het persoonlijk remgeld na). De Spiegel is hiervoor geconventioneerd met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Organisatie

Ons interdisciplinair team van een 50-tal medewerkers (psychologen, leefgroepwerkers, orthopedagogen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen, artsen en psychiaters) staat iedere dag klaar om de diverse problemen van onze bewoners en onze cliënten stap voor stap aan te pakken.

De Spiegel is een vzw die bestaat uit vertegenwoordigers van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten en de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten.

Lectuur

Voor ouders met drugsverslaafde kinderen bevelen we het boekje 'IN EEN ANDER LAND' aan. Naast allerlei informatie, nuttige tips en een beschrijving van de diverse behandelingsmethodes, geeft het boekje ook concrete antwoorden op de meest directe vragen die ouders zich stellen wanneer ze zich in een dergelijke situatie bevinden. IN EEN ANDER LAND kan besteld worden via mail.

Voor meer literatuur verwijzen we naar interessante literatuur sectie.

Samenwerking en overleg

Voor samenwerking en overleg is De Spiegel lid van diverse koepelorganisaties en overlegplatformen: