Ambulante drugszorg

Je komt op gesprek voor hulp, raad en begeleiding

Cocaïneproject

Voor wie? 

Ervaar je problemen in je gebruik van cocaïne of ben je verslaafd (op welke manier dan ook) en wil je stoppen met cocaïnegebruik, dan is het cocaïneproject misschien een manier van werken die bij jou past. Het is een intensieve behandeling waarbij je: de eerste 3 maanden bereid bent om driemaal per week (nadien 2 maal per week) voor behandeling naar De Spiegel (Asse, Dilbeek of Halle) te komen op afspraak. Om het programma goed te doorlopen, is het belangrijk dat je voldoende aanwezig kan zijn op de afspraken. 

Wat houdt het in?

We bieden een methodiek aan om cocaïnegebruikers te behandelen volgens een methode getest in de Verenigde Staten en Nederland en sinds enkele jaren in meerdere Vlaamse behandelventra wordt aangeboden. 

Deze methode noemt ‘Community Reinforcement Approach (CRA) + vouchers (beloningspunten)’. Het doel van deze CRA+vouchers behandeling is (tijdelijk) stoppen met cocaïnegebruik. De behandeling is er op gericht veranderingen aan te brengen in je levensstijl en dit leven weer te leren waarderen. We realiseren dit doel via het belonen van gedragsveranderingen.

De beloningen of ‘vouchers’ worden verdiend door clean te blijven. Om dit te controleren, gebruiken we speeksel- en urinetesten. Als er geen sporen van cocaïne zijn dan krijg je een voucher die staat voor een geldbedrag. Deze ‘vouchers’ of punten zijn inwisselbaar voor bepaalde bonnen. Wat je daar mee koopt, bepaal je zelf in overleg met je therapeut. Het mag natuurlijk niets met cocaïne of andere drugs te maken hebben.

Hoe gaan we te werk?

Indien je interesse hebt, neem je contact op met ons ambulant centrum en wordt er een intake gepland. Tijdens de intake nemen we vragenlijsten af om een zicht te krijgen op je verslavingsgeschiedenis, jouw kwaliteit van leven en jouw motivatie voor behandeling. De gegevens die verzameld worden, zullen volgens de voorschriften van de wet op de privacy zorgvuldig en strikt vertrouwelijk behandeld worden. Na de intake beslissen we in team of je al dan niet kan starten met de behandeling.

De behandeling

De CRA+vouchers methode is een behandeling die zes maanden duurt. Gedurende de eerste drie maan­den heb je elke week twee sessies van één uur bij de CRA-therapeut en één afspraak in functie van een speeksel- en/of urinetest. Indien nodig kan je tussendoor ook contact opnemen via e-mail of via korte telefoongesprekken. Gedurende de laatste drie maanden wordt dit per week één sessie van één uur en één afspraak in functie van een speeksel- en/of urinetest.

Tijdens de gesprekken kijken we naar je hulpvraag en behoeften. Dit kan gaan over werk, tijdsbesteding, huisvesting, kinderopvang, relatie, omgeving en dergelijke. Daarnaast wordt ook de functie of betekenis van je gebruik besproken en word je geleerd hoe drugs te weigeren en om te gaan met risicosituaties. De veranderingen die je zelf wil bereiken of de doelen die je nastreeft, leggen we samen vast in een behandelingsplan.

De kleine stapjes richting verandering van je levensstijl worden beloond. Om deze beloning te kunnen geven, baseren we ons op cocaïnevrije drugstesten. Tijdens de eerste drie maanden gebeuren deze con­troles driemaal per week, gedurende de laatste drie maanden tweemaal per week. Na elke controle die geen sporen van cocaïne bevat, worden punten verdiend. Deze punten of ‘vouchers’ zijn inwisselbaar voor bepaalde bonnen (nooit cash geld) die je op voorhand samen met de therapeut bepaalt. Dit kan gaan over cd-bonnen, bioscoopbonnen, voedingsbonnen, relaxatiebonnen (o.a. sauna, yoga), fitness-abonnement, educatief materiaal, ... In totaal kan je zo een maximum van € 652,45 aan beloningen verdienen gedurende de termijn van de behandeling. Het niet laten controleren of niet verwittigde afwezigheid wordt gezien als een positief staal op cocaïne en levert geen beloning of punten op.