Een opname in het ontwenningsprogramma duurt ongeveer 6 weken. Je verblijft dag en nacht in de leefgroep, ook in het weekend. Gemiddeld zijn er 8 à 9 bewoners op de afdeling.
Het lichamelijk ontwennen staat centraal in de eerste periode van opname. Daarnaast krijg je terug regelmaat en structuur in je dagelijkse leven. Ook leer je jezelf opnieuw kennen zonder druggebruik. Het intens samenleven met je medebewoners is daarbij een belangrijke steun.
Later in het programma bekijken we samen wat je in de toekomst kan helpen om clean te blijven en word je, indien je dit wenst, doorverwezen naar een vervolgbehandeling (ambulante gesprekken, langdurige opname, ...).
In het ontwenningsprogramma kan je worden opgenomen wanneer je drugs gebruikt (al dan niet in combinatie met alcohol of medicatie) en je hierdoor problemen hebt op verschillende vlakken.
Het druggebruik van mensen die in het ontwenningsprogramma terecht komen wordt problematisch genoemd. Je hebt het gevoel dat het druggebruik je leven in zijn greep houdt, dat je doen en laten erdoor wordt bepaald. Vaak heb je zelf al verschillende keren geprobeerd om je druggebruik onder controle te krijgen, maar slaag je er niet in.
Daarnaast ontstaan er moeilijkheden op andere levensdomeinen. Je gezondheid gaat stelselmatig achteruit, er is geen regelmaat meer in je slaap- en eetpatroon. Relaties die vroeger belangrijk waren komen onder druk te staan. Familie en vrienden merken dat je gedrag verandert, je reageert bijvoorbeeld vaker kortaf of je trekt je meer terug dan voordien. Naar school gaan of gaan werken wordt moeilijker om vol te houden. Soms ontstaan er geldproblemen of problemen met de politie en het gerecht.
Ontwennen betekent bij ons niets meer gebruiken. Indien nodig wordt er substitutie-medicatie voorgeschreven om de fysieke en psychische klachten bij de ontwenning te milderen. Soms worden er psychofarmaca voorgeschreven.