In de Therapeutische Gemeenschap worden geen drugs gebruikt. De behandeling is gericht op een drugsvrij leven. Iedere bewoner heeft een verslavingsgeschiedenis achter de rug en helpt elkaar om een alternatief uit te bouwen. Het samenleven in groep is confronterend, leerrijk en steunend. De Therapeutische Gemeenschap is hiërarchisch gestructureerd, wat betekent dat wie er langer verblijft en het druggebruik langer achter zich heeft, de grootste verantwoordelijkheden krijgt.
In het Ontwenningsprogramma staat het lichamelijk ontwennen centraal. Daarnaast krijgt de cliënt terug regelmaat en structuur in z'n dagelijkse leven. Ook leert men hier zichzelf opnieuw kennen zonder druggebruik. Het intens samenleven met de medebewoners is daarbij een belangrijke steun. Later in het programma bekijken we samen wat in de toekomst kan helpen om clean te blijven en wordt de cliënt, indien nodig of wenselijk, doorverwezen naar een vervolgbehandeling (ambulante gesprekken, langdurige opname, ...).
De begeleiding in onze afdeling Ambulante drugszorg bestaat uit regelmatige (meestal wekelijkse) individuele contacten met één of meerdere begeleiders/artsen uit het team. Het doel is om mensen te ondersteunen en te begeleiden op die terreinen waar zich problemen stellen, uiteraard met de bedoeling om op termijn verandering mogelijk te maken. We bekijken de ernst en de impact van het druggebruik, maar ook andere problemen kunnen aan bod komen: psychische klachten, financiële problemen, moeilijkheden op school of binnen het gezin, lichamelijke klachten, vragen rond werk en dagbesteding, ... Afhankelijk van de situatie kan er een psychotherapeutisch, medisch-psychiatrisch of sociaal-maatschappelijk aanbod gedaan worden. Ook de begeleiding van het netwerk (ouders, partner, familie, ...) vormt een belangrijk onderdeel van onze werking.
De verschillende behandelingen worden bekostigd door het ziekenfonds van onze patiënten (op het persoonlijk remgeld na). De Spiegel is hiervoor geconventioneerd met het RIZIV.
Voor ouders met drugsverslaafde kinderen bevelen we het boekje 'IN EEN ANDER LAND' aan. Naast allerlei informatie, nuttige tips en een beschrijving van de diverse behandelingsmethodes, geeft het boekje ook concrete antwoorden op de meest directe vragen die ouders zich stellen wanneer ze zich in een dergelijke situatie bevinden. IN EEN ANDER LAND is online in te kijken, en kan tevens besteld worden via mail.
Voor samenwerking en overleg is De Spiegel lid van diverse koepelorganisaties en overlegplatformen: