Cocaïneproject

 

Ambulante behandeling cocaïnegebruikers

Wat?

In samenwerking met het ambulante centrum van De Kiem werken we met een nieuwe methodiek om cocaïnegebruikers te behandelen volgens een methode getest in de Verenigde Staten en Nederland.

De nieuwe methode noemt ‘Community Reinforcement Approach (CRA) + vouchers (beloningspunten)’. Het doel van deze CRA+vouchers behandeling is (tijdelijk) stoppen met cocaïnegebruik. De behandeling is er op gericht veranderingen aan te brengen in je levensstijl en dit leven weer te leren waarderen. We realiseren dit doel via het belonen van gedragsveranderingen.

De beloningen of ‘vouchers’ worden verdiend door clean te blijven. Om dit te controleren, gebruiken we speeksel- en urinetesten. Als er geen sporen van cocaïne zijn dan krijg je een voucher die staat voor een geldbedrag. Deze ‘vouchers’ of punten zijn inwisselbaar voor bepaalde bonnen. Wat je daar mee koopt, bepaal je zelf in overleg met je therapeut. Het mag natuurlijk niets met cocaïne of andere drugs te maken hebben.  

Wie?
Druggebruikers die:
cocaïne misbruiken of ervan afhankelijk zijn (op welke manier dan ook);
willen stoppen met cocaïnegebruik;
bereidwillig en in staat zijn om tenminste één- tot driemaal per week voor behandeling naar De Spiegel te komen;
de Nederlandse taal spreken en begrijpen.

Hoe?

Indien je interesse hebt, neem je contact op met ons ambulant centrum en wordt er een intake gepland. Tijdens de intake nemen we vragenlijsten af om een zicht te krijgen op je verslavingsgeschiedenis, jouw kwaliteit van leven en jouw motivatie voor behandeling. De gegevens die verzameld worden, zullen vol­gens de voorschriften van de wet op de privacy zorgvuldig en strikt vertrouwelijk behandeld worden. Na de intake beslissen we in team of je al dan niet kan starten met de behandeling.  

De behandeling
De CRA+vouchers methode is een behandeling die zes maanden duurt. Gedurende de eerste drie maan­den heb je elke week twee sessies van één uur bij de CRA-therapeut en één afspraak in functie van een speeksel- en/of urinetest. Indien nodig kan je tussendoor ook contact opnemen via e-mail of via korte telefoongesprekken. Gedurende de laatste drie maanden wordt dit per week één sessie van één uur en één afspraak in functie van een speeksel- en/of urinetest.

Tijdens de gesprekken kijken we naar je hulpvraag en behoeften. Dit kan gaan over werk, tijdsbesteding, huisvesting, kinderopvang, relatie, omgeving en dergelijke. Daarnaast wordt ook de functie of betekenis van je gebruik besproken en word je geleerd hoe drugs te weigeren en om te gaan met risicosituaties. De veranderingen die je zelf wil bereiken of de doelen die je nastreeft, leggen we samen vast in een behandelingsplan.

De kleine stapjes richting verandering van je levensstijl worden beloond. Om deze beloning te kunnen geven, baseren we ons op cocaïnevrije drugstesten. Tijdens de eerste drie maanden gebeuren deze con­troles driemaal per week, gedurende de laatste drie maanden tweemaal per week. Na elke controle die geen sporen van cocaïne bevat, worden punten verdiend. Deze punten of ‘vouchers’ zijn inwisselbaar voor bepaalde bonnen (nooit cash geld) die je op voorhand samen met de therapeut bepaalt. Dit kan gaan over cd-bonnen, bioscoopbonnen, voedingsbonnen, relaxatiebonnen (o.a. sauna, yoga), fitness-abonnement, educatief materiaal, ... In totaal kan je zo een maximum van € 652,45 aan beloningen verdienen gedurende de termijn van de behandeling. Het niet laten controleren of niet verwittigde afwezigheid wordt gezien als een positief staal op cocaïne en levert geen beloning of punten op.

Kostprijs
Behandeling binnen ons centrum wordt terugbetaald door de mutualiteit. De prijs van één sessie bedraagt € 1,75; in geval van verhoogde tegemoetkoming is dit gratis. 

Waar?

De therapiesessies en drugstests gaan door in het ambulante centrum van De Spiegel:

Nieuwstraat 36 | 1730 Asse 

Vragen over de behandeling en aanmelding

Indien je vragen hebt of geïnteresseerd bent in een behandeling voor je cocaïnegebruik, kan je altijd contact opnemen.  

Afbeeldingsresultaat voor telefoon icoon 02 453 22 42 

 ambulante.drugszorg@despiegel.org

 

 

 

 

 

facebook